Afbeelding

Fietsvakantie Rheinhessen Duitsland

Tussen de wijngaarden bij de Roter Hang

Foto Dominik Ketz -

Fietsen door de wijngaarden en idyllische dorpjes van Rheinhessen  

Als je van mooie, veelzijdige natuur houdt en af en toe wel een wijntje lust, is een fietstochtje door het Duitse wijnlandschap van Rheinhessen een goede optie. Het gebied bevat in totaal drie verschillende fietsroutes die je per fiets of e-bike kunt afleggen en die uiteenlopende landschappen en idyllische dorpjes doorkruisen. 

Rheinhessen is een wijnstreek in de westelijke Duitse deelstad Rijnland-Palts. Het heeft meer dan 260 vierkante kilometer aan wijngaarden en is daarmee de grootste wijnproducent van het land. Het is een bosarm en heuvelachtig gebied met een uitgebreid rivierenlandschap. Tijdens de drie verschillende fietstochten worden deze verschillende landschappen allemaal doorkruist, en zijn ook meerdere wijndorpjes te bezoeken. 

De fietsroutes 

Rheinhessen heeft drie verschillende fietsroutes. Zo is het mogelijk om de negentig kilometer lange Rheinradweg te nemen die van Worms, via Mainz naar Bingen gaat. Het is een tweedaagse fietstocht die vrij vlak is en met een gewone fiets goed volbracht kan worden. Op deze route kom je langs de kathedralen van Mainz en Worms en de Rochuskapelle in Bingen, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Daarnaast kan ook het historische Kellerlabyrinth in Oppenheimer bezocht worden. 

Een andere route die genomen kan worden is de Fruitroute, die door het fruitteeltgebied tussen Bingen en Ingelheim loopt. De route is met zo´n dertig kilometer lang de kortste fietsroute van de drie. Onderweg kan er genoten worden van mooie uitzichten vanaf de heuvels van Rheinhessen en de Taunus. In de zomermaanden is hier ook genoeg vers fruit beschikbaar. De echte wijnliefhebbers kunnen de moderne vinotheek Ingelheimers Winzerkeller bezoeken voor een proeverij, maar in Ingelheim kunnen ook de oude muren en blootgelegde archeologische vondsten van de kasteelkerk en het keizerlijk paleis bezocht worden. 

Tot slot is er ook nog de QuerRhein-Radtour. Deze route verbindt de wijnstreken Rheinhessen en Rheingau met elkaar.  Het is een avontuurlijke tocht die binnen een dag gereden kan worden. Het doorkruist een rivierengebied, wijngaarden en belangrijke culturele monumenten, zoals de Rochuskappele. Met een paar omweggetjes kan je ook langs de Nahe of naar Zellertal fietsen. 

Ook met de e-bike

De fietsroute kan natuurlijk gewoon met een normale fiets gereden worden, maar het is ook mogelijk om het met de e-bike te doen. Onderweg zijn er genoeg oplaadpunten waar je je e-bike van stroom kan voorzien. Rheinhessen ligt op zo´n drieënhalf uur autorijden van Nederland en België, dus met de auto ben je er zo.