Afbeelding

Fietsen Alto de El Angliru

Fiets jij ook de beroemde Alto de El Angliru op?

Foto Turismo Asturias - Juan de Tury

El Angliru: afzien en genieten in Asturië

De naam is voor wielerliefhebbers onlosmakelijk verbonden met de Vuelta, de ronde van Spanje. De Alto de El Angliru is een van de hoogtepunten van de grote Spaanse wielerronde. In 1999 werd de berg voor het eerst in de ronde opgenomen als finishplaats en sindsdien keerde hij maar liefst acht keer terug in het parcours. Maar je hoeft niet deel te nemen aan de Vuelta om het afzien én genieten van de rijders te ervaren. Maak zelf een onvergetelijke tocht naar de top!

Het is een beetje de Alp d’Huez van Spanje, deze 1.570 meter hoge berg in Asturië. Een iconische bergtop van de buitencategorie die velen tot de verbeelding spreekt. Op zoek naar een eigen iconische klim kwamen de organisatoren uit bij de Alto de El Angliru. Het vraagt wat training en voorbereiding, maar dan kun ook jij beginnen aan een onvergetelijke klim.

De cijfers

Het totale hoogteverschil van de voet tot de top van El Angliru is maar liefst 1.248 meter. Met een gemiddeld stijgingspercentage van iets meer dan 10% is het fikse uitdaging. De klim langs de slingerende asfaltweg is in totaal 12,5 kilometer lang. Hij start betrekkelijk ‘licht’: de eerste vijf kilometers is het stijgingspercentage 7,6%. Dan is het even bijkomen: gedurende 1 km is de stijging maar 2,1% en volgt zelfs een korte afdaling. Daarna begint het echte werk: tot de top is het gemiddelde stijgingspercentage 13,1%. De laatste drie kilometer zijn er drie hellingen te bedwingen met respectievelijk 23,6%, 18% en 21% stijging.

Alto de El Angliru beklimmen

De omstandigheden

Laat je niet ontmoedigen (over overmoedig worden!) door bovenstaande cijfers. De tocht naar de top is een onvergetelijke ervaring, waarbij sportief afzien wordt gecombineerd met geweldige uitzichten en de ervaring dat je met een unieke missie bezig bent. Moeten de Vuelta-renners zich nog gejuich en mee-rennende supporters laten welgevallen, jij kunt het (bijna) helemaal zo organiseren als je zelf wilt. Wil je in alle stilte afzien en klimmen naar de top, gepaste aanmoediging door vrienden en familie ergens halverwege organiseren of je met bloemen laten overladen op de bergtop? Ga je de uitdaging alleen aan, of juist samen met je fietsmaatje? Jij bepaalt hoe de perfecte tocht er uit ziet.

De uitrusting

In de Vuelta snellen de renners op hun lichtgewicht-racefietsen naar boven. Ben jij ook een racefietser, of kies je juist voor het gemak en comfort van de mountainbike? Als het niet om snelheid gaat, maar om zitcomfort en een fiets die zich optimaal laat afstellen naar jouw wensen, is die laatste optie zeker zo aantrekkelijk. Denk ook aan voldoende water, de goede schoenen en een helm. Want ook op weg omhoog kun je van je fiets vallen. 

Alto de El Angliru beklimmen

De beleving

Het bedwingen van El Angliru is een betoverende en bedwelmende ervaring. Sommigen fietsen in een roes naar boven, geheel in de ban van hun eigen lichaam en prestaties. Anderen benoemen juist de fantastische uitzichten onderweg en het gevoel een once in a lifetime – ervaring te hebben. Voor sommigen is het verslavend; zij blijven terugkeren en proberen de helling steeds beter of sneller te bedwingen. De een stopt onderweg een paar keer om te genieten van het uitzicht, uit te rusten en mentaal op te laden. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar doe het in ieder geval op jouw manier. Want uiteindelijk draait het allemaal om de beleving!

Goed om te weten

De beste manier om je te overtuigen van al het moois en goeds dat Asturië op fietsgebied te bieden heeft, is gewoon af te reizen en je een week (of langer) onder te dompelen in het Spaanse leven. En dat is met een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Oviedo niet heel moeilijk te organiseren. Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met deze regio blijf je terugkomen: een liefde voor het leven!

Meer weten over de avonturen op hellingen van de Alto de El Angliru? Kijk dan op de website van Asturias. Of bekijk alvast onderstaand filmpje om in de stemming te komen!