Afbeelding

fietsroute Tesino Italië

Het landschap van Tesino oogt als een ansichtkaartje

Sytske Maaijen

E-biken over de prachtige Tesino hoogvlakte in Valsugana Lagorai

De Tesino hoogvlakte, gelegen in het betoverende Lagoraigebergte, biedt een ideale combinatie van fietsen, hooibouw en sterrenkijken. Op een stoere blauwe e-bike maat L verken ik deze mij onbekende regio. Het VVV-kantoor van Castel Tesino is mijn startpunt, waar ik een route genaamd 'Celado nr. 2301' krijg voorgesteld door gids Stefano. Samen met de Nederlandse Patricia, die al tientallen jaren aan het Caldonazzomeer woont, vertrekken we vol verwachting.

Tekst en foto’s Sytske Maaijen

De e-mountainbike geeft me de extra ondersteuning die ik nodig heb tijdens het klimmen. We fietsen omhoog en verlaten het centrum van Castel Tesino. Het is even wennen aan de versnellingen en de ondersteuning van de motor, maar al snel heb ik het juiste ritme te pakken. Onderweg stoppen we regelmatig om van het prachtige uitzicht te genieten en vertelt Stefano ons meer over de rijke geschiedenis van de regio, waaronder de Romeinse route Via Claudia Augusta.

De route brengt ons over zowel onverharde paden als asfalt. Bij de eerste bar waar we een koffiepauze verwachten, blijkt deze helaas gesloten te zijn. Gelukkig vinden we even verderop een idyllische plek met gemaaide weides, rollen hooi en schilderachtige wolken. Hier genieten we van een heerlijke cappuccino en brioche, terwijl we bijpraten over onze plannen voor de lange zomervakantie. Het organiseren van activiteiten voor onze kinderen vergt de nodige creativiteit en geduld.

fietsroute tesino italie

Stefano wijst me op een astronomische uitkijktoren in de buurt, die ik graag wil zien. We maken een kleine omweg om deze bezienswaardigheid op te nemen in onze route. Onderweg komen we een vriendelijk ouder echtpaar tegen dat aan het hooien is. Ze poseren graag voor mijn foto's en ik leg dit mooie moment vast. Na een steile klim bereiken we de prachtige koepel van het 'Osservatorio astronomico del Celado'. Hier worden regelmatig sterrenkijkavonden georganiseerd, een aanrader tijdens een vakantie in Tesino.

Op de terugweg passeren we weer de bar waar we eerder koffie dronken. Vervolgens dalen we af richting Castel Tesino, met een kleine omweg boven het dorp. In het centrum wijst Stefano ons op de kleurrijke muurschilderingen die elk jaar worden opgefrist of vervangen. Hoewel sommige muurschilderingen als kitsch kunnen worden beschouwd, dragen ze bij aan de charmante sfeer van het bergdorp.

Als afsluiting bezoeken we het oude kerkje Sant Ippolito uit de 15e eeuw, gelegen bij het dorp. Toeristen genieten op een bankje voor de ingang van de serene atmosfeer. Binnen bewonderen we prachtige fresco’s en architectuur. We bedanken Stefano voor de begeleiding en ik spreek af hier binnenkort weer terug te komen om één van de andere routes te fietsen.

Routeinformatie: