Afbeelding

mooiste bossen europa

Op de trails in het bos van Fontainebleau kun je genieten van de meest prachtige herfstkleuren. 

Photo by Olivier M on Unsplash

Dit zijn de meest fotogenieke bossen van Europa

Zeker in de herfst is een fietstocht door een bos prachtig. Loofbomen die in duizenden tinten geel, oranje en rood kleuren, afgewisseld met het groen van naaldbomen en winterharde struiken. Wie een mooie fietstocht door een bijzonder bosgebied wil maken én daarvan thuis de mooiste foto’s wil laten zien, moet in een van deze bosgebieden zijn. Fietsplezier en de mooiste foto’s zijn gegarandeerd! 

Het Zwarte Woud, Duitsland

Het Duitse Zwarte Woud staat wereldwijd bekend om haar natuurschoon. Hoge heuvels met diepe dalen en uitgestrekte bossen zorgen het hele jaar rond voor een prachtig plaatje. Het Zwarte Woud is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Duitsland. In de herfst zul je op veel plekken nog verrassend veel groen tussen de herfstkleuren zien. De naam Zwarte Woud stamt namelijk af van de naaldbomen in het gebied, die soms zo donkergroen zijn, dat ze bijna zwart lijken. 

Bos van Fontainebleau, Frankrijk

Iets ten zuidoosten van Parijs ligt het bos van Fontainebleau. Een gebied dat vooral bekend is onder boulderaars, maar waar je als fietser ook volop kan genieten. Niet ver van de Franse hoofdstad fiets je hier langs pittoreske dorpjes en majestueuze kastelen, die tussen diepe en ongerepte bossen liggen. Bijna alsof je door een sprookje fietst. Het is niet voor niets dat de schilders van de Barbizon hiernaartoe trokken om de natuur zo puur mogelijk weer te geven. Een groot deel van het bos bestaat uit eiken, die in de herfst de mooiste kleuren krijgen. En wil je het net als die boulderaars wat ruiger aanpakken? Dan huur je in een van de dorpjes een mountainbike en zoek je de trails op!

Europese oerbeukenbossen

Verspreid over Europa vind je oeroude beukenbossen. En oeroud is écht oeroud, want veel van deze bossen ontstonden kort na de laatste ijstijd. 94 van die bossen zijn door de UNESCO aangemerkt als werelderfgoed onder de naam Oerbeukenbossen van de Karpaten en andere regio’s in Europa.  De meeste van deze bossen liggen in Oost-Europa, maar je hoeft niet per se naar Polen of Oekraïne om hiervan te genieten. Dichter bij huis kun je er ook een aantal vinden: in Duitsland liggen namelijk vijf bossen die door UNESCO als oerbos zijn aangemerkt, waarvan de bossen van het Duitse Nationaalpark Kellerwald de dichtstbijzijnde zijn. Ongerepte en diepe bossen, die in de herfst de mooiste kleuren krijgen. De bossen bestaan immers grotendeels uit beuken.

Zoniënwoud in België

Wie op zoek wil naar meer van die oerbeukenbossen, maar het Duitse Kellerwald iets te ver vindt, kan ook gewoon naar het Zoniënwoud in België gaan. De oudste en best beschermde delen van het bosgebied ten zuidoosten van Brussel zijn namelijk óók opgenomen in de lijst van oerbeukenbossen. Het gaat dan om beukenbossen in het Joseph Zwaenepoel reservaat, Grippensdelle en het réserve forestière du Ticton. Een uniek stukje natuur dichtbij huis dus. En met de tientallen fiets- en mountainbikeroutes die door het gebied lopen, kun je daar makkelijk van genieten. 

Tiveden National Park, Zweden

Zweden staat natuurlijk bekend om de uitgestrekte bossen, maar veel van die wouden zijn naaldbossen. In Tiveden National Park vind je juist uitgestrekte loofbossen. Het park ligt in Zuid-Zweden, iets ten zuiden van de stad Örebrö. Hier vind je 150 kilometer aan fietsroutes, die door ongerepte loofbossen lopen, over paden die langs grote rotsblokken slingeren. 

Sherwood Forest, Engeland

De naam Sherwood Forest doet vast een belletje bij je rinkelen. Dit is het bos van de roemruchte Robin Hood. Sherwood Forest is daarom een geliefde toeristische bestemming voor mensen die de middeleeuwse legendes van het bos een klein beetje willen beleven. Maar het bos is meer dan een Robin Hood-attractie. Sherwood Forest is een van de oudste bossen van Engeland en over de tientallen kilometers aan mountainbiketrails en fietspaden die door het bos lopen, ontdek je vanzelf waarom dit bos zoveel legendes heeft voortgebracht. Vanuit het bos fiets je zo de rest van het graafschap Nottinghamshire in, of naar het historische Nottingham zelf. 

Speulder- en Sprielderbos, Nederland

Ook in ons eigen land ligt een pareltje: het Speulder- en Sprielderbos bij Putten aan de noordwestkant van de Veluwe. Dit bos staat bekend als het ‘bos van de dansende bomen’. Veel bomen in het bos zijn in grillige vormen gegroeid, waardoor het lijkt alsof ze dansen. Zeker als op een late herfstmiddag de zon wat lager staat, zorgen de silhouetten van de grillige boomstammen die afsteken tegen het gouden bladerdak voor een bijzonder schouwspel. Op andere plekken is het bos juist heel erg donker. De grote beukenbomen die hier dicht bij elkaar groeien, zorgen ervoor dat er maar weinig zonlicht tot de grond doordringt. De ‘dansende bomen’ en de donkere delen van het bos, maken dit bos geknipt voor een griezelige herfstfietstocht. 

De bossen bij de Plitvicemeren, Kroatië

De bossen bij de Plitvicemeren in Kroatië behoren tot de allermooiste bosgebieden in Europa. Niet omdat ze zo ongelofelijk dichtbegroeid zijn, maar juist omdat de bossen doorsneden worden door kloven, riviertjes en meren. Daardoor ontstaat een ontzettend gevarieerd landschap, waar je altijd wat nieuws ziet. De bossen zijn een mengsel van boom- en plantensoorten die je kent van de kusten aan de Middellandse Zee, en bossen zoals je die in de Alpen tegenkomt. In de herfst verkleuren die bossen tot een gevarieerd kleurenpalet waarvan het oranje en geel fel afsteekt tegen het helderblauwe water. De drie grote fietsroutes door het gebied laten je alles zien, maar brengen je ook naar andere mysterieuze plekken, zoals een voormalige geheime legerbasis. 

Woud van Białowieża, Polen

Als je het over Europese oerbossen hebt, heb je het eigenlijk vooral over het Woud van Białowieża. Eigenlijk kun je het hier niet meer hebben over een ‘bos’, maar echt over een woud, dat zich uitstrekt van Polen tot in Wit-Rusland. Het is een echt oerbos, de oudste delen van het bos bestaan al achtduizend jaar! Je kan hier uitgebreid fietsen, van korte tripjes naar reservaten voor bizons, tot lange tochten waarbij je het uitgestrekte woud van dorp naar dorp doorkruist. Die tochten zijn begeleid, dus reserveer wel van tevoren!

La Fageda d'en Jordà, Spanje

Catalonië is een van de meest bosrijke gebieden op het Iberisch Schiereiland en het vulkaangebied La Garrotxa in het bijzonder. Op de vruchtbare vulkaanbodem gedijen bomen goed, wat een van de mooiste bosgebieden van heel Spanje en eigenlijk heel Europa oplevert. Het grillige heuvellandschap is hier vormgegeven door 21 uitgedoofde vulkanen en de vele loofbomen geven het gebied in de herfst een magische goudoranje glans. Vanaf Girona zijn er voldoende mogelijkheden om met je fiets naar het gebied toe te reizen en over een van de vele gemarkeerde fietsroutes de bossen te verkennen.