Dit is waarom fietsen zo gezond is

Fietsen is niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens een hele gezonde sport. We zetten een paar belangrijke gezondheidsvoordelen van fietsen voor je op een rijtje. 

Fietsen is een relatief laagdrempelige manier om te sporten

Bij ‘sporten’, denken veel mensen al snel aan hardlopen of naar de sportschool. Daarvoor moet je een sportschoolabonnement aanschaffen, net als sportkleding en – schoenen. Maar in Nederland hebben veel mensen al een fiets in de schuur of in de berging staan en door het goede netwerk van fietspaden kun je met de meeste fietsen al prima en veilig op pad. Zelfs op een roestige rammelbak kun je relatief eenvoudig heel wat kilometers afleggen zonder dat je het idee hebt dat je fiets bij de eerste beste hobbel uit elkaar valt. En dat kan prima in je gewone spijkerbroek. Zo is fietsen een heerlijke laagdrempelige manier om iets meer te sporten. 

Minder belastend voor je gewrichten

Een van de grote voordelen van fietsen voor beginnende sporters is dat je relatief weinig kans hebt op allerlei kleine kwaaltjes die waar je bij andere sporten snel tegenaan loopt. Doordat je op je fiets zit, belast je gewrichten zoals je enkels, knieën en heupen een stuk minder dan wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen. Daardoor zit je als beginnende fietser minder snel bij de fysiotherapeut dan als beginnende hardloper. Voorwaarde is dan wel dat je natuurlijk goed op je fiets zit en blijft zitten. Kortom: doe die bikefitting [link naar artikel over bikefitting] voor een goede fietshouding en let op het verkeer. 

Ontspanning

We noemen fietsen vaak ‘inspanning’ maar eigenlijk is het heel ontspannend. Fietsend maak je je geest even lekker leeg, zeker tijdens langere tochten. Dat heeft te maken met allerlei stoffen in je lichaam die tijdens en na het fietsen vrijkomen. Tijdens een fietstocht komen stoffen zoals endorfine en serotonine vrij. Die staan ook wel bekend als ‘geluksstoffen’. Kort door de bocht genomen zorgen die stofjes ervoor dat je je tijdens en kort na je tocht vrolijk en ontspannen voelt. Fietsen is op die manier dus ook stressverlagend! Met minder stress slaap je ook weer beter, waardoor je ook weer uitgerust en meer ontspannen wakker wordt. Zo ben je de volgende dag ook meer ontspannen.

Minder gevoelig voor hartkwalen

Regelmatig actief bewegen is goed voor je hart en bloedvaten. Of je nou hard fietst, of het rustig aan doet, in beide gevallen gaat je hartslag omhoog en als je afstapt weer naar beneden. Die afwisseling is goed voor de conditie van je hart, en je bloedvaten blijven in betere conditie. 

Goed voor je hersenen 

Niet alleen je lijf wordt gezond van fietsen, ook je brein blijft in conditie. Doordat je bloed sneller gaat stromen, wordt er ook meer zuurstof richting je brein gestuurd, waardoor je hersenen zich beter kunnen ontwikkelen. Die zuurstof helpt namelijk bij het aanmaken van nieuwe hersencellen, waardoor je brein minder snel ‘veroudert’. Dat wordt nog eens versterkt doordat je tijdens een fietstocht je brein behoorlijk aan het werk zet. Fietsen is een behoorlijk veelzijdige activiteit en je hersenen moeten dat allemaal regelen en coördineren. In evenwicht blijven, je benen laten ronddraaien, op het verkeer letten en last but not least: al die mooie indrukken die je onderweg op doet verwerken. De geuren, de geluiden, de dingen die je ziet. Kortom: op de fiets zet je je brein behoorlijk aan het werk en als je dat vaak doet, wordt je brein daar steeds beter in. En daar heb je niet alleen op de fiets profijt van, maar eigenlijk altijd. Zaak is natuurlijk wel dat je je hersenen goed beschermt. Een fietshelm is dus helemaal geen gek idee. 

Weerstand verhogend

Fietsen draagt bij aan een goede weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. Hoe? Eigenlijk door de combinatie van alle voorgaande factoren. Al die factoren zorgen bij elkaar dat je lichaam veerkrachtiger is, waardoor het beter in staat is om een griep- of verkoudheidsvirus te weerstaan. We zeggen niet dat je helemaal niet ziek kan worden, maar wel dat je waarschijnlijk sneller beter wordt, en dat is ook fijn. Tegelijk pak je, als  buiten de zon schijnt ook lekker wat vitamine D mee, en dat is natuurlijk ook goed voor je! 

Overigens helpt fietsen ook op andere manieren te voorkomen dat je snel ziek wordt: iets dat we tijdens covid ontdekten. Fietsen naar je werk in plaats van met bijvoorbeeld de bus, verkleint de kans dat je in een volgepakte bus toevallig het verkoudheidsvirus van een van je medepassagiers overneemt.