Afbeelding

kattegattleden

De zee is nooit ver weg 

Oskar Albrektson - VisitHalland

De Kattegatleden, de mooiste fietsroute van Zweden?

De Kattegatleden wordt vaak gezien als een van de mooiste fietsroutes in Zweden. De route werd pas in 2017 geopend, maar was meteen een succes. Een jaar later werd de Kattegatleden op de Fiets en Wandelbeurs in Nederland namelijk uitgeroepen tot Fietsroute van het jaar. 

De Kattegatleden volgt de kust van Zweden langs de zeestraat Kattegat, tussen Zweden en Denemarken. Van Helsingborg tot Göteborg. Een flinke trip van 395 kilometer die verdeeld is in acht etappes. 

De etappes variëren in lengte. Het traject tussen Varberg en Kungsbacka is met 72 kilometer de langste etappe, de kortste etappe is de eerste, van Helsingborg naar Höganäs. Zwaar of moeilijk worden de etappes nooit echt. En dat is fijn, want daardoor heb je voldoende tijd en energie om om je heen te kijken en te genieten van het Zweedse kustlandschap. Extra fijn is dat de route ook grotendeels autoluw is. 

Meer informatie over de route vind je hier

Hoogtepunten van de Kattegatleden

De route voert je door de regio’s Halland en Skåne. Gebieden die bekend staan om de rijke natuur en cultuur. En dat merk je tijdens deze fietstocht. Langs de kust slinger je van dorpje naar dorpje, door bossen, langs velden en altijd met de zee in de buurt. Soms kijk je vanaf de kliffen naar het water ver onder je, dan weer fiets je bijna over de vloedlijn. Dat maakt van de Kattegatleden een afwisselende tocht! We lichten er een paar bijzondere hoogtepuntjes voor je uit!

Kastelen en musea in Helsingborg

Je moet uitkijken dat je niet meteen na je vertrek in Helsingborg al vertraging oploopt. In en rond de stad is namelijk veel te zien en te doen. Van het Kasteel Sofiero tot musea zoals het militair-historisch museum Beredskapsmuseet en het Fredriksdal openluchtmuseum. Met een bezoekje aan dat laatste museum ben je overigens meteen helemaal klaar voor een tocht door het authentieke Zweden van vroeger. 

Ruige natuur op het schiereiland Kullaberg

Het natuurgebied Kullaberg is een populaire hotspot voor outdoorliefhebbers en kunstliefhebbers en daarmee dus zeker een kleine omweg waard! De ruige natuur op het schiereiland trekt mountainbikers, wandelaars en surfers die hier komen om te genieten van de rotskust. De kunstliefhebbers komen vaak op het kunstwerk Nimis van Lars Vilks af, dat hier aan de kust staat. 

Vissersdorpjes langs de kust

Een kustfietsroute zonder vissersdorpjes bestaat eigenlijk niet, zeker niet langs het Kattegat, waar al eeuwen gevist wordt. Je rijdt van vissersdorp naar vissersdorp en in elk dorpje kun je wel even afstappen om te pauzeren en van de omgeving te genieten. 

Prachtige tuinen

Niet alleen de wilde natuur langs de route is mooi, ook de door mensenhanden aangelegde tuinen die je langs de route tegenkomt zijn prachtig. De tuinen van Kasteel Sofiero, de tuinen van Norrviken en de Botanische Tuinen van Göteborg mag je eigenlijk niet overslaan. 

Zwemmen

Zeker als je deze tocht in de zomer maakt, is het soms heerlijk om het zweet even van je af te spoelen met een frisse duik. Langs de route liggen veel mooie stranden, van grote bekende populaire -en dus drukke- stranden tot kleine strandjes waar je je even alleen op de wereld kan wanen. Maar hier en daar kom je ook een Kallbadhus tegen. Een soort badhuis in of aan zee, waar je een duik kan nemen.