Brrr…winter. Met deze 5 tips blijf je lekker warm op de fiets!

Ben jij een fervent fietser en stap jij door weer en wind op de fiets? Of is fietsen op koude en natte dagen voor jou een noodzakelijk kwaad. Omdat je bijvoorbeeld de kinderen naar school moet brengen of een snelle boodschap moet doen. Of omdat je aan het klimaat en je eigen gezondheid wilt denken en de auto gewoon een dagje wilt laat staan. Hoe het ook zij, behoor jij tot de ‘noodzakelijk kwaad categorie’ dan kun je vast wel handige warm-op-de-fiets-tips gebruiken. Ook al is het buiten bar en boos, voortaan draai jij je hand niet meer om voor een rondje op de pedalen. 

Tip 1. Houd je hoofd koel…uhhh warm!

Wist je dat je maar liefst 10% van je warmte verliest via je hoofd? Hoe eenvoudig deze tip ook klinkt, veel mensen zetten alleen een muts op als het vriest en kraakt. Maar ook op van die onaangename druilerige dagen boven 10 graden, is het heel comfortabel als je een muts draagt. Dat kan gewoon een dunne, fleece-gevoerde muts zijn. Fleece is zacht op je huid en huid de warmte goed vast. 
Een muts zorgt er ook nog eens voor dat je kapsel niet alle kanten opwaait en houdt daarnaast ook nog nattigheid buiten als een beetje miezert. 

Tip 2. Altijd warme handen

Heb je al koude handen zodra je de deur uit stapt? Dan zijn een paar warme handschoenen vast jouw beste vriend. Heb je ondanks je handschoenen toch nog last van koude vingers? Wat dacht je van een paar verwarmde fietshandschoenen. Nooit van gehoord? Elektrisch verwarmde handschoenen zijn voorzien van een warmtesysteem dat bestaat uit dunne soepele carbongeleiders, welke worden aangestuurd door een chip en een oplaadbare batterij. De batterij gaat tussen de 3 en 6 uur mee, dus zelfs bij lange tochten heb jij gegarandeerd warme handen. De meeste elektrisch verwarmde handschoenen kun je in 3 standen zetten. Gebruik de hoogste stand om je handen goed op te warmen. Zijn je handschoenen na een minuut of 5 al lekker warm? Dan kun je overgaan tot de middelste of laagste stand, te warme handen is natuurlijk ook niet fijn. 

De verwarmde fietshandschoenen van HeatPerformance® zijn voorzien van een stevige siliconen grip op de handpalm en hebben een touchscreen stof op de top van de duim en wijsvinger. Ze beschermen optimaal tegen kou, wind en vocht dankzij de mix van TPU en neoprene. Wedden dat dit je nieuwe beste fiets-vriend wordt?

Tip 3. Bye bye ijsklompjes!

Koude handen is één ding maar koude voeten is vaak net nog wat vervelender. Als je voeten eenmaal koud zijn, dan trekt de kou heel snel door naar je onderbenen en vandaaruit naar de rest van je lichaam. Niet fijn! Draag je inmiddels 2 paar sokken over elkaar en heb je alle dure merken sokken al uitgeprobeerd? Dan is het misschien tijd over te stappen naar elektrisch verwarmde sokken. Met een druk op de knop voel je na 30 seconden de warmte al rondom je tenen lopen en na een minuut of 5 tot 10 in de hoogste stand, heeft zelfs de allerergste koukleum heerlijk warme voeten. HeatPerformance® heeft maar liefst 4 soorten elektrische sokken in haar assortiment. Van dik tot dun en zelfs sokken met een afstandsbediening. Wil je lekker warme voeten in je gewone schoenen, dan zijn de HeatPerformance® THIN verwarmde sokken een goede keuze. Alle sokken worden geleverd met een dual charger, waarmee je de batterijen in 4 uur tijd weer volledig op kunt laden. Ook heel fijn; de sokken kun je gewoon op 30 graden in de wasmachine wassen. 

Tip 4. Het oude vertrouwde 3-lagen systeem

Ben je van plan onder ècht barre omstandigheden op de fiets te stappen, houd je dan aan het 3-lagen principe. De kans is groot dat je hier al eens over gehoord hebt. Maar met een beetje extra uitleg over het waarom en hoe, kun je het nog beter toepassen.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is je eerste laag kleding niet bedoeld om je lichaam warm te houden, maar vooral bedoeld om het zweet af te voeren. Kies dus niet voor een katoenen laag, want katoen heeft juist de eigenschap vocht vast te houden. Maar kies voor thermokleding van een synthetische stof zoals polyester en polyamide. Ook kun je merinowol overwegen. Merinowol is weliswaar minder in staat vocht af te voeren, maar is wel in staat warmte vast te houden ook al is het kledingstuk vochtig. Helaas heeft merino de neiging bij veel mensen op de huid te kriebelen en is het een stuk duurder in aanschaf.

Je tweede laag kan van fleece of merinowol zijn. Fleece is heel betaalbaar en deze zachte stof houdt de warmte goed vast. Of kies voor een comfortabele hoodie met fleece aan de binnenkant. 
Heb je een werkdag en wil je wat stijlvoller voor de dag komen, dan is een merinowollen of misschien zelfs een cashmeren trui een goede keuze. Wol is in staat warmte goed vast te houden en heeft een mooie, luxe uitstraling. Vooral cashmere voelt heerlijk comfortabel aan op de huid en ziet er aaibaar zacht uit. 

Zorg ervoor dat deze tweede laag niet te strak zit. Een ruimvallende tweede laag creëert namelijk een extra luchtlaag. Deze luchtlaag is nodig om het vocht dat wordt afgevoerd weer in te laten verdampen.

Je derde laag is je winterjas. Ook een goede winterjas bestaat uit 3 lagen, de binnenkant, de voering en de buitenlaag. Let erop dat je buitenlaag voorzien is van een waterafstotende coating. Is dat niet het geval? Tover bij regen dan altijd even je regenjas tevoorschijn. 

Tip 5. Warm en droog? Check! Dan ben je klaar de deur uit te gaan.

Ga warm de deur uit! Als je het al een beetje koud hebt is het voor je lichaam heel moeilijk om uit zichzelf op te warmen bij lage omgevingstemperaturen. Ben je afgekoeld omdat je lang stil hebt gezeten? Doe dan een paar sportieve oefeningen, stap kort onder de douche of neem een voetenbadje. Vergeet niet je voeten heel goed af te drogen en ga zeker niet met natte haren de deur uit. Vooral vocht is de boosdoener als het gaat om het warm houden van je lichaam. 

Bij temperaturen onder 0 kun je je gezicht beschermen met een vette dagcrème of Vaseline. Een laagje vet op je huid zorgt ervoor dat je gezicht niet kan bevriezen en het heeft ook nog eens een waterafstotende werking zodat de regendruppels wat sneller van je gezicht afrollen. Is het een stralende winterdag met blauwe luchten? Vergeet dan niet een factor op je gezicht aan te brengen, ook in de winterzon kun je zomaar verbranden.

Warm genieten van de winter? Tot 20 december 2022 kun je meedoen met de warme winactie die we samen met HeatPerformance hebben. Daarmee fiets je zonder koude handen of voeten de hele winter door. Hoe je kan winnen, lees je hier!