Afbeelding

Fietsvakantie Spanje

Op de top van de Lagos de Covadonga hoeft het natuurlijk niet zo heftig toe te gaan als in de Vuelta. Op deze manier is het vooral genieten!

© Noé Baranda - Turismo Asturias 

Asturië (Spanje): Wielerparadijs op aarde

Het prinsdom Asturië (Spaans: Principado de Asturias, Asturisch: Principáu d'Asturies) is een van de zeventien regio’s van Spanje en ligt in het noordwesten van het land. Gijón/Xixón en de hoofdstad Oviedo/ Uviéu zijn niet alleen de grootste steden van de regio, maar ook ver buiten de regio- en landsgrenzen bekend. Met name onder wielerfans. En dan niet alleen door de Vuelta die de regio steeds weer bezoekt. Niet zonder reden, want bergtoppen als de Angliru, de Lagos de Covadonga en La Farrapona zijn een paar van de vele hoogtepunten in dit natuurlijke paradijs. Een kennismaking. 

Tekst: Adri Ulfman, foto's: Turismo Asturias

Asturië heeft zeven gebieden die door de UNESCO tot biosfeerreservaat zijn verklaard, evenals de best bewaarde kustlijn van Spanje. Het wegen- en padennet is een bewijs van een jarenlange toewijding van de autoriteiten aan de fiets en fietsliefhebbers. 

Explore Paradise

De mysterieuze bossen en kustlijn, waar beer, zalm, wilde rivieren en steile bergen het landschap domineren, terwijl vastgoedontwikkelaars en all-inclusive nog niet in de woordenlijst van het dialect zijn opgenomen, zijn de trots van de Asturiërs. Het is een regio waar ontdekkers, avonturiers, klimmers (zowel te voet als op de fiets) hun bolletjestrui kunnen bemachtigen én verdedigen. Het is ook de regio waar (pre-)historie en andere historische schatten nog bewaard en buiten conserverende museummuren kunnen worden bewonderd. Kortom, in Asturië is zoveel in- als ook ontspannends te doen dat hier veel gevarieerde dagprogramma’s kunnen worden samengesteld. Altijd authentiek, met regionale producten en gebruiken. 

Routes en hoogtepunten

In de kustregio kun je heel makkelijk kust/ strand eenvoudig combineren met binnenland/ berglandschap. Proef de sfeer van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela als je langs overwoekerde ruïnes en verstilde Romaanse kerkjes fietst. Ontdek de rust van middeleeuwse dorpjes waarbij de casas de aldea, de plattelandspensions, een aanrader zijn voor overnachtingen met een heuse local touch. ‘s Avonds kun je je tegoed doen aan smakelijke tapas, vers gegrilde vis en garnalen, en met de regionale cider/sidra een toast uitbrengen op een geslaagde fietsdag. Voor klimfanaten is de Angliru en de rit naar de Lagos de Covadonga een must. Deze staan ook te boek als de koninginneritten uit de Vuelta. 

Senda del Oso 

Van een geheel andere orde is de Senda del Oso, oftewel de Trail van de Beer. De oude spoorweg van meer dan 28 km lang is nu een beroemde fietsroute in Asturië. De Senda del Oso loopt langs een voormalige mijnspoorweg, ten zuidwesten van Oviedo. Het populairste traject is de 20 km tussen de dorpen Tuñón en Entrago. Met gemakkelijke hellingen loopt het door een spectaculair landschap naar diepe, smalle kloven, met verschillende bruggen en meer dan dertig tunnels. Met een beetje geluk zie je een van de bruine Cantabrische beren die hier een thuis hebben gekregen op een groot omheind terrein, de Cercado Osero. Een erg leuk uitje, met of zonder kinderen. 

All-inclusive biking

Imposante kustroutes waar Atlantische wind in je oren fluit of bergtoppen die tot de koningsklassen behoren, themaroutes die ofwel heel comfortabel met een mtb of reisfiets beleefd kunnen worden; in Asturië kan het allemaal. Met de cultuurhistorische schatten om je heen, is het niet alleen de natuur die indruk zal maken. Ook je smaak en reuk worden continu uitgedaagd. Lokale specialiteiten zorgen ervoor dat wijn en spijs blijvende herinneringen aan deze avontuurlijke regio creëren. En de oorspronkelijkheid en ongereptheid zorgen er voor dat je inderdaad aan het eind van de trip het idee hebt dat je weleens een laatste overblijfsel van dat ene paradijs hebt bezocht. 

Op 1 september 2021 was Lagos de Covadonga de eindbestemming van de Vuelta, voor de 22e keer. Na zo’n 160 kilometer te hebben gekoerst, was een slotklim van ruim 12 kilometer niet alleen een van de grootste uitdagingen van deze etappe, maar ook van de hele Vuelta. De setting was wel bijzonder fraai. Het landschap dat de renners omringde is bijzonder en de gletsjermeren boven zijn wonderschoon. 

De Vuelta-renners zullen echter nauwelijks oog of adem hebben gehad om dit ook zo te ervaren. Zij hielden zich bezig met de ruim 12 kilometer lange klim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Maar dit gemiddelde bedriegt… Op 7 kilometer ligt een stuk dat 15% als stijgingspercentage kent en vlak voor de meet ging het zelfs met 20% omhoog. Heel, heel heftig. Voor recreatieve renners ligt dat gelukkig anders, zij genieten van de best of both worlds: sportieve inspanning én een fantastische omgeving.

De Tourmalet en de Passo dello Stelvio zijn gevestigde namen en hoogtepunten van respectievelijk de Tour de France en de Giro d’Italia. In die categorie kun je ook de rit naar de top van de Angliru schikken. De finish ligt bovenop de gevreesde Angliru, die 12,5 kilometer lang met een gemiddelde van 9,8% omhoog gaat. Steilste stuk: 23,5%. Ook hier zit het uiteindelijke venijn en de ultieme beproeving in de staart: op 3 kilometer onder de top zit de sectie van 23,5%, die de veelzeggende naam Cueña les Cabres (geitenpad) heeft.