Afbeelding

lifesaver wayfarer

Altijd schoon water onderweg met de waterzuiveraar van Lifesaver

Stel je even voor: het is een bloedhete dag en tijdens je fietsvakantie is je bidon veel sneller leeg dan je dacht. Bij boerenschuurtje langs het pad staat een kraantje waar water uit komt. Je hebt geen idee of het water een beetje schoon is, maar eigenlijk is verder rijden met een lege bidon ook geen optie. Vul je je bidon bij?

Veel mensen doen dat, maar dat is niet altijd slim. Het water is waarschijnlijk wel helder, maar dat zegt niet alles over wat erin zit. Heeft het water lang stil in de leidingen gestaan? Waar is die leiding van gemaakt? Hoe schoon is het allemaal? Stille kraantjes in een stil buitengebied geven lang niet altijd schoon, helder leidingwater zoals je dat in Nederland gewend bent. Zeker niet als je in het buitenland in een afgelegen gebied bent. Wie weet komt dat water uit een grote tank die al dagenlang in de zon staat. Prima om de gewassen in een moestuin mee te bewateren, maar ervan drinken is niet zo’n best idee.  

Maar zonder water in die warmte doorfietsen is ook niet verstandig. De oplossing is simpel: een waterzuiveraar meenemen. Daarmee maak je van het water uit dat kraantje in een handomdraai veilig schoon drinkwater. En de Wayfarer waterzuiveraar van LifeSaver neemt niet meer ruimte in je rugzak in dan je gewone veldfles. 

Filteren of zuiveren, het verschil

Het verschil tussen een waterfilter of een waterzuiveraar is belangrijk, het is namelijk het verschil tussen helder of schoon water. Een waterfilter filter van alles uit het water, zoals zand, algjes en sommige parasieten. Daarmee wordt het water helder gemaakt, maar je moet het zeker nog koken voordat je het kan drinken. Er kunnen immers nog bacteriën en virussen in het water zitten. Dit is dus niet heel handig tijdens een wandeling. 

Een waterzuiveraar filtert niet alleen het zand en stukjes uit het water, het haalt er ook ziekmakers zoals bacteriën en virussen en metalen uit. Er zijn verschillende soorten waterzuiveraars op de markt, sommige halen wel parasieten en bacteriën uit het water, maar virussen en metalen niet en dan kan je alsnog ziek worden. 

Koop dus alleen zuiveraars die officiële testrapporten hebben waar je kan zien wat er precies gezuiverd wordt. Zo weet je wat je koopt en wat de zuiveraar uit het water haalt. Zo maken de zuiveraars van LifeSaver het water in twee stappen schoon. De eerste stap verwijdert 99,9% parasieten, 99.9999% bacteriën én 99.99% virussen. De tweede stap is het koolstoffilter dat metalen, geur en smaak uit het water haalt. Zo kan je water halen uit elke bergbeek die je tegenkomt!

LiveSaver: onstaan uit ontwikkelingshulp 

Na de aardbeving en tsunami in Azië in 2004 en orkaan Katrina in de VS in 2005 was het tekort aan schoon drinkwater een van de grootste problemen in de verwoeste gebieden. LifeSaver wilde helpen en bedacht een systeem waarmee iedereen snel en makkelijk zuiver drinkwater kan maken uit het vervulde water in een rampgebied. In 2007 werd de eerste fles met waterzuiveraar op de markt gebracht, vooral ten bate van ontwikkelingssamenwerking. Samen met Oxfam werden systemen ontwikkeld waarmee een heel gezin een altijd eigen voorraad schoondrinkwater kon maken. 

En ook het leger kreeg interesse. Want LifeSaver maakt zuiveraars die net zo groot zijn als een gewone bidon, maar dan wel tweeduizend liter water kunnen zuiveren. En daarmee zijn de systemen niet alleen handig voor mensen in nood of soldaten, maar ook voor bergwandelaars! 

LifeSaver liberty

De Liberty is een zuiveraar en een bidon in een. Je hebt altijd een zuiveraar en een voorraad van 450 ml schoon water bij de hand, in voorwerp dat net zo groot is als een flinke bidon. Maar wat ze écht uniek maakt, is dat ze ook virussen, bacteriën, parasieten en metalen uit het water haalt. Pas na ongeveer 2000 liter is de zuiveraar ‘vol’ en stopt het automatisch met de afgifte van water. Zo weet je zeker dat je niet alsnog vies water drinkt. 
Prijs € 149,95

LifeSaver Wayfarer 

De Wayfarer is voor wie écht lichtgewicht wil reizen. Dit is alleen een zuiveraar, waarmee je je eigen bidon of veldfles mee kan bijvullen. Droog weegt de Wayfarer slechts 290 gram en filter je water ook op bacteriën, virussen, parasieten en metalen. Het gewone zuiveringsfilter kan vijfduizend liter zuiveren. Ook dit filter stopt automatisch met water doorgeven als het vol is. Het makkelijk vervangbare koolstoffilter gaat honderd liter mee. 
Prijs € 109,95


Meer weten? Op de website van Lifesaver vind je meer informatie.
LifeSaver producten zijn onder andere te koop bij Bushcraftshop.nl