Afbeelding

mooiste fietsroutes engeland

De glooiende heuvels van Yorkshire

Foto: Pixabay

8 aanraders voor een fietsvakantie in Engeland

In Engeland is het prima fietsen. Van de glooiende heuvels van Suffolk en Kent tot de ruige Schotse Hooglanden. Maar waar moet je nou écht heen? Dat weten de Engelsen zelf maar al te goed. De Engelse organisatie Sustrans, die zich inzet voor duurzamer (vakantie)vervoer selecteerde de acht mooiste en meest uitdagende routes van Engeland.

C2C van de Ierse zee tot de Noordzee

C2C staat hier voor Sea to sea, al was Coast to coast ook toepasselijk geweest. Je fietst van een van de beginpunten aan de Ierse zee bij Whitehaven of Workington tot de Noordzee waar je twee mogelijke eindpunten hebt in de plaatsen Sunderland of Tynemouth. Een afstand van 137 Engelse mijl of 220 kilometer. Andersom kan natuurlijk ook, maar de meesten kiezen ervoor om de route van west naar oost te fietsen. Je doorkruist een aantal bijzondere gebieden: het Lake District, de Pennine Mountains en volgt het tracé van een oude spoorlijn. Bij deze route hoort trouwens een leuke traditie: veel fietsers dopen op het strand aan de Ierse zee hun achterwiel in het water en eindigen aan de andere kant van Engeland wederom op het strand waar -uiteraard- het voorwiel in zee wordt gedoopt. 

Great Western Way, van Bristol naar Londen

Van de industriële stad Bristol fiets je zo de hoofdstad in. De tocht begint meteen al goed als je via de Clifton Suspension Bridge de rivier de Avon oversteekt. Later volg je het oude jaagpad langs het Kennet & Avon kanaal. Neem vooral de tijd om even stil te staan bij de Caen Hill Locks. Een sluizencomplex van 29 sluiskolken waarmee boten op het kanaal 72 meter hoogteverschil overwinnen. Eenmaal in de hoofdstad eindig je bij het Brunel Museum, vernoemd naar Isambard Kingdom Brunel, de ontwerper van de brug waar je bij Bristol begon. 

Bloedige geschiedenis langs de Way of the Roses

Ooit werd Engeland uiteengereten door een bloedige burgeroorlog: de War of the Roses. Tijdens deze burgeroorlog die woedde van 1455 tot 1487, vochten de adellijke huizen York en Lancaster om de Engelse troon. De tocht van 275 kilometer voert je door de twee graafschappen Yorkshire en Lancashire, de twee thuisbases van de ruziënde families. Je komt langs kastelen en ruïnes en steden als York, waar je niet alleen de geschiedenis van de War of the Roses beleeft, maar ook in de voetsporen van de Vikingen treedt. 

Shakespeare Cycleway, naar het theater! 

Op deze route fiets je in de sporen van Engelands beroemdste theatermaker. Van Stratford-upon-Avon waar William Shakespeare in 1564 ter wereld kwam, tot het Globe Theater in Londen 270 kilometer verderop. Daar staat de replica van het theatergebouw waar veel beroemde stukken van de Shakespeare voor het eerst werden uitgevoerd. Dat betekent een tocht door een typisch Engels landschap met groene heuvels en pittoreske dorpjes. En ook in de grote steden zoals Reading en Londen rij je zo veel mogelijk door grote en groene parken.  

Varsity Way: fietsen door het studentenleven

Deze fietsroute is niet alleen voor studenten, want iedereen kan deze tocht tussen de twee meest prestigieuze universiteiten van Engeland fietsen. In 198 kilometer van Oxford naar Cambrigde. Onderweg fiets je door een bijna stereotype Engels landschap, met dorpjes met kleine pubs, glooiende heuvels en prachtige oude kerkjes. Hoe Engels wil je het hebben?

Wind in je haren, twee keer langs de zuidkust

De Engelse kust is een verhaal apart. Van geweldige uitzichten over zee, tot bijzondere natuur in rivierdelta’s waar mooie duidelijke fietsroutes doorheen lopen. Wie deze route van het kustplaatsje Dawlish ongeveer 224 kilometer naar Brockenhurst rijdt, komt door bijzondere gebieden, zoals de wijde riviermonding van de Exe, de bijzondere landschappen langs de Jurrassic Coast en bijzondere plaatsjes als Dorchester. En ja, je fietst langs de kust, maar nee, dat betekent niet dat deze route vlak is. 

De Engelse kust houdt natuurlijk niet op bij Brockenhurst. Je kan nog veel verder. Van Brockenhurst richting Dover, nog zo’n 223 kilometer. Dat meer kust, maar niet meer van hetzelfde! Het landschap verandert en wie hier over zee uitkijkt, kan de indrukwekkende grijze silhouetten van oorlogsschepen voorbij zien komen, want je rijdt in de buurt van de Britse  marinehaven Portsmouth, hoewel de route niet door de drukke havenstad gaat, kun je natuurlijk even uitwijken en afstappen om je in het leven van de marinestad te storten. Hoewel de route redelijk vlak is, is het aan het einde even klimmen. Bij Folkestone gaat het een stuk omhoog, waarna je de laatste kilometers van de route over de beroemde White Cliffs of Dover rijdt.