Afbeelding

fietsroutes portugal

Geniet van een prachtig uitzicht, bijvoorbeeld over de heuveltoppen op Madeira. 

Foto (c) Tiago Sousa

7 keer fietsen in Portugal

In onze contreien maakt de herfst van je fietstocht al snel een natte en koude uitdaging. In Portugal schijnt de mediterrane zon nog volop. Op deze routes fiets je met de zon in je rug en de zeewind door je haren, terwijl je de schitterende natuur langs de Portugese kust ontdekt. 

Springende dolfijnen langs de kust

Langs de kust van Portugal loopt de internationale fietsroute EuroVelo 1, ook bekend als de Atlantische Kustroute. Een bijzonder deel van die route is het traject tussen Setúbal en Lissabon. Een route die je naar bijzondere natuurgebieden brengt. Terwijl je over de hoge rotsen langs de kust rijdt, kijk je naar de Atlantische Oceaan ver beneden je, waar je al vlak buiten de stad Setúbal al dolfijnen kan zien springen. Ook de wegen door het natuurpark Serra da Arrábida geven je de mooiste uitzichten. Ook als je van cultuur houdt, kun je je op deze route uitleven. Langs de route vind je tal van oude forten en in de vissersstadjes kun je even afstappen om van de lekkerste lokale specialiteiten te genieten. Wat denk je van een echte choco frito (gefrituurde inktvis) met een glas zoete Moscatelwijn erbij? De etappe eindigt in Cacilhas, waar je met de boot de Taag oversteekt en in Lissabon aan wal stapt. 

Grotten in de Algarve

De EuroVelo 1 route volgt ook de zuidkust van Portugal, door de Algarve. Daar fiets je langs de bekende vakantieoorden Vilamoura en Albufeira, waar je op het uitgestrekte strand even van de zon kan genieten. Maar buiten de steden is de kust een stuk ruiger. In de rotsen langs de kust liggen grotten verscholen die zeker de moeite waard zijn om naartoe te fietsen. En ben je op zoek naar wat authenticiteit? Tussen de toeristenoorden liggen nog volop kleine vissersplaatsjes zoals het dorpje Ferragudo, waar deze route eindigt. 

Fietsen op de vulkaan

Ook de Azoren horen bij Portugal. Op een route van 144 kilometer kun je de hoogste vulkaan van de eilandengroep ontdekken. En hoe. Op deze pittige route rijd je door de wilde natuur van het eiland Pico, met als letterlijke en figuurlijke hoogtepunt de vulkaan Pico. Bereid je voor op heel wat hoogtemeters bij stijgingspercentages van rond de 7%, maar ook op schitterende uitzichten over de wilde natuur én uitgestrekte wijngaarden. De wijnlandschappen hier zijn zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. 

Surfershotspot

Terug naar het vasteland, voor een korte tocht langs de kustplaatsjes Vimeiro, Santa Bárbara, Lourinhã en Peniche. Hier ontdek je in een ritje van vijftig kilometer de veelzijdigheid van de Portugese kust. Drukke vissersplaatsen zoals Peniche en zandstranden wisselen elkaar af. Een lus naar het binnenland, voert je ook nog eens langs plekken waar bijzondere fossielen gevonden zijn. De route is kort, maar dat geeft je de tijd om al die zaken te ontdekken en ook om even op een surfplank te stappen. Peniche is namelijk dé surfershotspot van Portugal. 

Naar het noorden

Vanuit Porto voert een route van 114 kilometer je langs de kust naar het noorden. Ook hier fiets je langs bijzondere uitzichtpunten, waar je zeker even af moet stappen om het weidse zicht over zee in je op te nemen. Maar ook fiets je hier langs bijzonder cultureel erfgoed. Eeuwenoude wind- en watermolens, kasteelboerderijen en masseira’s, een oude en unieke vorm van landbouw die je eigenlijk alleen op de zandduinen in dit deel van Portugal tegenkomt. 

Puur natuur in Alejento

Alejento is een van de meest bijzondere natuurgebieden in Portugal, dat merk je tijdens deze 181 kilometer lange route. Je rijdt door een dunbevolkt gebied, van het ene natuurpark naar het andere en langs ongerepte natuurlijke stranden. En cultuur is er ook, want je rijdt langs duizend jaar oude kasteelruïnes. 

Mountainbikeavontuur op Madeira

Madeira is een ander Portugees eiland. Een route van 42 kilometer laat je kennis maken met de eeuwig groene bossen op het eiland. Dit is wel een route voor echte mountainbikers, want je legt behoorlijk wat hoogteverschillen af over hellingen die soms wel heel erg steil zijn. De route voert je vanuit de heuvels naar de kust, je gaat dus naar beneden, maar er zitten soms behoorlijke steile klimmetjes tussen. Vergeet niet om af en toe om je heen te kijken, bijvoorbeeld bij de vuurtoren die op de kliffen hoog boven zee uittorent. Bijkomen na de route kan ook, want je eindigt in universiteitsstad Funchal.  

Meer weten? Hier vind je alle routes nog eens terug.