6 redenen waarom je dit jaar op fietsvakantie moet gaan

Een fietsvakantie: stiekem dromen we allemaal wel eens van een lange tocht waarbij je al je spullen op je fiets laadt en dagen of zelfs wekenlang op pad kan. Dit zijn de redenen waarom je dit jaar die droom waar moet gaan maken!

Lekker buiten

Het hele jaar door zitten we veel binnen, op school, op werk en thuis. En de laatste jaren hebben we al zo veel tijd binnen doorgebracht. Nu we weer écht naar buiten kunnen is het de hoogste tijd om dat dan ook eens groots aan te pakken. 

Avontuurlijk op weg

Dat buiten zijn heeft ook een ander voordeel: het maakt je vakantie al snel wat avontuurlijker. Al was het maar omdat je veel meer te maken krijgt met het weer. De ene dag schijnt het zonnetje vrolijk, maar de volgende dag fiets je tussen de buien door van het ene warme café naar het volgende. Alleen al dat element maakt van je fietsvakantie al snel een waar avontuur.  

Laagdrempelig op vakantie

Denk je bij fietsvakanties aan lange tochten over stoffige grindwegen in een (ver) buitenland? Dat kan, maar het moet niet. Ook dichtbij huis kan je prima een lange trip maken. In Nederland en België vind je meer dan genoeg lange fietsroutes waar je dagenlang onderweg kan zijn. Met je tentje van trekkersveld naar trekkersveld. Wil je je niet druk maken over het gewicht van je tent en of je je slaapzak droog kan houden? Dan rij je net zo makkelijk van de ene B&B naar de andere. 

Je komt nog eens ergens

Fietsend kom je op veel meer plekken dan met de auto. Je mag over smalle paden door stille natuurgebieden rijden. En doordat je fietsend makkelijk veel meer afstand aflegt dan wandelend, kun je op veel meer plekken komen. Zelfs dicht bij huis ontdek je zo opeens allerlei plekken waar je nooit kwam. En ver van huis stop je op plaatsen waar je met de auto hard voorbij was gereden. 

Low-budget op vakantie

Een fietsvakantie is de ideale manier om low-budget op reis te gaan. Dat je de kosten voor (dure) brandstof uitspaart, spreekt voor zich, maar er zijn meer redenen waarom een fietsvakantie al snel goedkoper is. Als je een stad bezoekt, betaal je voor een fiets meestal niet of nauwelijks parkeerkosten. Een kort verblijf op het trekkersveld van een camping is vaak een stuk goedkoper dan een verblijf op het gewone veld en een fietsvriendelijke B&B kost vaak ook wat minder dan een dure hotelkamer. Wie wil, kan dus voor een relatief klein bedrag op reis!

De mogelijkheden worden steeds beter

Vroeger was een fietsvakantie iets voor doorzetters. Met een loodzware fiets ploeterde je door weer en wind over drukke wegen van het ene modderige trekkersveld naar het andere. En ’s avonds kroop je in je slaapzak op een dun opblaasmatje dat altijd lek was. Maar die tijd is voorbij. Zowel de kwaliteit van fietsen en fietstassen is beter, met je e-bike kun je overal wel een oplaadplaats vinden en in veel fietsvriendelijke en warme B&B’s zijn de bedden net zo goed als je eigen bed thuis.