Afbeelding

hollandse waterlinies fietstoer

Foto Central Events

Fietsavontuur langs werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies Fietstour

In het weekend van 19 en 20 juni 2021 kun je er met de fiets op uit om een van de grootste monumenten van Nederland te ontdekken. De Hollandse Waterlinie Fietstour voert je langs een van de meest bijzondere en meest tastbare stukjes van de Nederlandse geschiedenis. 

De Hollandse Waterlinies Fietstoer bestaat uit twee dagen: een dag voor recreanten en een dag voor wielrenners. Op zaterdag 19 juni kunnen recreanten vanuit de startplaatsen Purmerend, Abcoude, Utrecht en Gorinchem op pad voor een tocht van 40 of 60 kilometer. Dat betekent een dag op pad door de natuur en het typisch Hollandse landschap van de Waterlinie, maar ook bezoekjes aan de forten langs de linie. 

Op zondag 20 juni is het de beurt aan de wielrenners. Voor hen staat een uitdaging van 100, 200 of zelfs 300 kilometer te wachten. Je rijdt door polders, over dijken, molens en forten. Na elke 50 kilometer vind je op een van de forten een verzorgingspost.  

Interesse? Hier vind je meer informatie én kun je je inschrijven! 

De Hollandse Waterlinie? Wat was dat ook alweer?

Het water is Nederlands bekendste vijand, maar in tijd van oorlog was het water ook de grootste bondgenoot. Dwars door Nederland, van de toenmalige Zuiderzee tot aan de grote rivieren liep de Nieuwe Hollandse Waterlinie, werd in geval van oorlog een grote strook land onder water gezet. Net te diep om doorheen te lopen, net te ondiep voor boten.

Om ervoor te zorgen dat dat water op precies de goede hoogte zou komen, werd het Nederlandse landschap flink verbouwd. Er werd een enorm netwerk van kanaaltjes, sluisjes en stuwen aangelegd om al dat water op de juiste plek te krijgen. En om de meest strategische plekken, zoals wegen en belangrijke sluizen te verdedigen, werden grote forten aangelegd. Daardoor ontstond een uniek landschap. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument van Nederland en hoopt in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed te krijgen.